pondělí 21. prosince 2009

Násilie páchané na ženách ma viacero podôb:


1. Fyzické násilie zahŕňa všetky možné formy násilného zaobchádzania od kopania, bitia, ťahania za vlasy, pálenia cigaretami, pichnutia ostrým predmetom, postrelenie až po vraždu. Násilie sa stupňuje, dochádza k nemu čoraz častejšie a brutálnejšie.

2.Psychické násilie zahŕňa citové a slovné týranie. Žena ho pociťuje ako ničenie pocitu vlastnej hodnoty a psychického zdravia. K tejto forme násilia patrí napríklad zosmiešňovanie na verejnosti, urážlivé poznámky o výzore alebo charaktere, osočovanie, nadávky. Veľmi časté výroky, že sa žena zbláznila, je psychicky chorá, namýšľa si. Muži používajú takéto tvrdenia, keď chcú odvrátiť pozornosť od vlastných činov tým, že hľadajú „problém“ v žene.

3. Sociálne násilie ma za cieľ izolovať ženu. Patrí sem napríklad bránenie styku s rodinou alebo s priateľkami, uzamknutie bytu, znemožňovanie telefonovania a podobne.

4. Ekonomické násilie predstavuje zneužívanie moci pri disponovaní finančnými prostriedkami. Muž obmedzuje prístup žene k peniazom, neposkytuje peniaze na chod domácnosti, zakazuje partnerke chodiť do práce, zatajuje výšku svojich príjmov a majetok, ale pritom kontroluje príjmy ženy.

5. Sexuálne násilie zahŕňa všetky sexuálne činy, ktoré sú žene nanútené.

Žádné komentáře:

Okomentovat